Každá kuchárka je rada, keď jej stravníkom chutí a na tanieroch nezostáva ani omrvinka. Nielen samotné jedlo nám ale poskytuje príjemný gastronomický zážitok. Veľmi dôležité je tiež prostredie, v ktorom pokrmy konzumujeme. Myslite na to pri zariaďovaní vašej jedálne alebo jedálenského kúta kuchynským nábytkom a vylaďte ich tak, aby aj všedný pokrm bol pre vás slávnostnou hostinou.

Základom je pevný stôl

Najdôležitejším miestom každej kuchyne je bezpochyby jedálenský stôl. Jeho veľkosť volíme úmerne počtu členov domácnosti tak, aby sme sa u jedla zbytočne netlačili. Technické normy hovoria o minimálnej ploche na stole pre jednu osobu vo veľkosti 60 centimetrov do šírky a 30 centimetrov do hĺbky.

Dôležité je počítať aj s tým, že občas budete hostiť nejakú rodinnú návštevu alebo priateľov. V priestranných jedálňach rodinných domov či viliek nie je s miestom problém a do tých menších je najlepšie zaobstarať si stôl s rozkladacou doskou . Behom okamihu sa jeho plocha výrazne zväčší a dosť pohodlia tak má každý. Vždy ale musí okolo stola zostať dostatok miesta na odsunutie stoličiek pre bezproblémové usadenie a vstávanie všetkých okolo.

Veľmi pekné a funkčné sú jedálenské stoly s guľatou alebo oválnou doskou. Pri ich obstarávaní je však nutné mať na pamäti, že zaberú v jedálni o niečo viac miesta. Pri stole s priemerom 100 centimetrov sa bez problémov najedia najviac štyri stravníci, keď je ich viac, chce to tiež väčší priemer dosky. Aj oválne a okrúhle stoly sa už ale v dnešnej dobe dajú rýchlo rozložiť a zväčšiť.

Jedálenský stôl by mal byť v každom prípade dostatočne stabilný, predovšetkým ak máte doma malé deti. V tom prípade tiež nie je od veci, keď sú jeho hrany a rohy oblé. A ešte pár čísel: optimálna doska stola má od podlahy výšku 75 – 80 centimetrov, medzi sedadlom stoličky a spodnou doskou stola je potrebné mať priestor minimálne 20 centimetrov a priechodné miesto medzi stolom a stenou má byť aspoň 90 centimetrov.

Na čo sa posadíme?

K stolu v kuchyni pochopiteľne patrí aj jedálenská stolička, a to taká, aby sme sa na nej cítili dobre aj pri dlhšom posedení. To znamená pevná a nerozkývaná, s kvalitným poťahom sedadla, prípadne aj operadla, a s ideálnou sedacou výškou. Tá sa zvyčajne pohybuje medzi 42 – 45 cm. Počas jedla by sme mali sedieť tak, aby sa naše chodidlá celou plochou dotýkali podlahy a mohli sme sa pohodlne oprieť bez stláčania plného žalúdka.

Pri výbere stoličiek do jedálne nesmieme zabúdať, že ich budeme musieť tiež čistiť. Kým nie sú deti aspoň v pubertálnom veku, bude lepšie zaobstarať také, čo majú snímateľný poťah a ten sa dá vyprať. Vhodnou variantou môžu byť aj stoličky celodrevené alebo v modernej kombinácii kovu a plastu s odnímateľnými vankúšikmi na sedákoch.

Praktickým riešením, vďaka ktorému ušetríte aj nejaké to euro, je obstaranie celého jedálenského setu v jednotnom štýle. Nestarnúcu klasiku našich kuchýň potom tvoria rohové lavice vybavené väčšinou aj šikovným úložným priestorom. Dajú sa tiež zaobstarať ako samostatne, tak aj v kompletnej zostave jedálenského nábytku.

Výborným doplnkom, ktorý si môžu dovoliť hlavne majitelia väčších obydlí, je pult s barovými stoličkami. Nájdeme ich na trhu celý rad, od jednoduchých so strohým minimalistickým dizajnom až po tie s komfortne čalúneným sedákom aj operadlom.

Venujte potrebnú starostlivosť vybaveniu kuchyne a jedálne a tá sa vám vráti v podobe domácej pohody nielen pri oslavách a hostinách, ale aj pri každodenných rodinných raňajkách!